συνταγές

Μαρμελάδες

Inventive mommy

Καλοκαίρι λοιπόν είμαστε για τα καλά.

Και τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την τιμητική τους.Πράσινα, κόκκινα, πορτοκαλί,κίτρινα.Λογής λογής χρώματα, μια πανδαισία . Είναι η εποχή που όπως κάνανε οι παλιές νοικοκυρές γεμίζουμε τα ράφια μας με το βλέμμα στραμμένο στον χειμώνα.

Έτσι και εμένα με έχει πιάσει μια μικρή μανία όσο μπορώ να εκμεταλλευτώ ειδικά τα φρούτα αυτής της εποχής. Και ειδικά αν είναι και από τον κήπο σου που ξέρεις ότι δεν έχουν χημικά καθόλου ένας λόγος παραπάνω.

Ξεκίνησα λοιπόν με μαρμελάδες και γλυκά έτσι για να γλυκαθούμε και λιγάκι.

visino gliko

Κατακόκκινες ρόγες

Η πρώτη απόπειρά μου ήταν με βύσσινα. Μάζεψα όσα μπορούσα και αξιοποιήθηκαν πλήρως σε βυσσινάδα, γλυκό βύσσινο.Και επειδή έδωσα βύσσινα και αλλού μου υποσχέθηκαν να μου δώσουν και ποτό βύσσινο.Και φυσικά ο καλύτερος βοηθός το τζιτζίκι μου.

Οι συνταγή για γλυκό βύσσινο απλή :

1 κιλό βύσσινο

1 κιλό ζάχαρη και χυμός λεμονιού

Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα βύσσινα και τα ξεπλένουμε με λίγο νερό. Το νερό αυτό δεν το πετάμε αλλά το προσθέτουμε στα βύσσινα. Βάζουμε και την ζάχαρη και τα αφήνουμε για ένα βράδυ για να φουσκώσουν.Την επομένη τα βράζουμε και ξαφρίζουμε. Προσοχή όχι σε πολύ δυνατή φωτιά γιατί για πότε θα φουσκώσει δεν θα το πάρετε χαμπάρι. Προς το τέλος βάζετε και τον χυμό λεμονιού τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν κουνώντας ελαφρά την κατσαρόλα Με αυτόν τον τρόπο φουσκώνουν περισσότερο.

Κάναμε και βυσσινάδα.

visinada (2)

Επί το έργον

Η διαδικασία περίπου ίδια απλώς σε αυτήν την περίπτωση πρέπει πρώτα να στύψουμε τα βύσσινα – προσοχή το βύσσινο λερώνει πολύ – και να πάρουμε ουσιαστικά ένα σιρόπι το οποίο το αραιώνουμε όταν θέλουμε να πιούμε βυσσινάδα.Το στύψιμο το ανέλαβε το τζιτζίκι .

 

Η δεύτερη μαρμελάδα είναι δαμάσκηνα. Έχω επίσης δαμασκηνιά στο σπίτι και φέτος αποφάσισε να κάνει τόσα δαμάσκηνα όσα δεν έκανε όλες τις υπόλοιπες χρονιές. Δυστυχώς όμως δεν ήταν και πολύ γλυκά , ήταν λίγο στυφόπικρα. Λυπήθηκα να τα αφήσω στο δέντρο οπότε έπεσε μεταποίηση σε μαρμελάδα.

Η συνταγή ή ίδια πάνω κάτω όπως για όλες τις μαρμελάδες μόνο που εγώ έβαλα λίγο παραπάνω ζάχαρη επειδή ήταν λίγο πικρά και το φοβήθηκα. Για το δαμάσκηνο ψάχνοντας για συνταγές είδα ότι βάζουμε μισή ποσότητα  ζάχαρης από τα τα δαμάσκηνα. Δηλαδή σε ένα 1 κιλό δαμάσκηνα , μισό κιλό ζάχαρη και φυσικά χυμός λεμονιού.

δαμάσκηνα2

Βγάζουμε τα κουκούτσια και βάζουμε τα δαμάσκηνα να βράσουν μόνα τους περίπου για 40 λεπτά για να μαλακώσουν.

μαρμελαδα δαμασκηνα

Βαθύ κόκκινο

Στην συνέχεια τα λιώνουμε ώστε να πάρουμε έναν πολτό και προσθέτουμε και την ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει. Προς το τέλος προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.

Και προχωράμε σε άλλα καλοκαιρινά μαγειρέματα.

 

 

 

 

Advertisements

Η γνώμη σας μετράει

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s