ιατρικά

Ξεχασμένες ασθένειες ξαναχτυπούν

Τα νέα δυστυχώς δεν είναι καλά. Ασθένειες όπως η φυματίωση επανέρχονται στο προσκήνιο. Σύμφωνα με άρθρο από Βήμα  διαγνώστηκε φυματίωση σε έναν εργαζόμενο σε εστιατόριο στην Αθήνα  και άλλοι 18 βρέθηκαν θετικοί.
Η φυματίωση ή αλλιώς η φθίση είναι λοιμώδης νόσος και πολύ μεταδοτική.  Είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Μεταδίδεται με τα μικρο σταγονίδια από το φτέρνισμα και από το βήχα. Είναι από τις ασθένειες που δυστυχώς αποτελεί μια από τις πιο εκτεταμένες και θανατηφόρους νόσους του κόσμου. Ήταν από τις ασθένειες που πιστεύαμε ότι έχει εξαλειφθεί αλλά δυστυχώς τα στελέχη της ασθένειας έχουν γίνει πολύ ανθεκτικά στα φάρμακα .
Η μεταφορά της φυματίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται διεθνώς μέσω της μετανάστευσης ατόμων τα οποία είτε ήδη νοσούν ή έχουν μολυνθεί στη χώρα τους και εκδηλώνουν τη νόσο στη χώρα υποδοχής όπου και εργάζονται. Οι κακές συνθήκες ζωής, η σκληρή δουλειά, η κακή διατροφή και το ψυχικό στρες από την εγκατάλειψη της πατρίδας και την προσπάθεια προσαρμογής στη νέα «πατρίδα», αποτελούν παράγοντες που δρουν ευνοϊκά στην ανάπτυξη της φυματίωσης στον ενήλικο άνθρωπο.
 
Η φυματίωση δεν είναι κληρονομική νόσος, αλλά οφείλεται σε μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή αλλιώς βάκιλος του Koch. Είναι ένας μικροοργανισμός που πολλαπλασιάζεται πολύ αργά, γι’ αυτό και η αρρώστια δεν εκδηλώνεται αμέσως μετά την μόλυνση, όπως γίνεται με άλλα μικρόβια, αλλά πολύ αργότερα. Ζει για μερικές ώρες στο έδαφος ή στο πάτωμα του δωματίου ή στα οικιακά σκεύη (πιρούνια, κουτάλια, πιάτα), όμως η μόλυνση γίνεται κατά 98% από τους πνεύμονες με την αναπνοή σταγονιδίων που αποβάλλει ο ενήλικος άρρωστος.
Η μόλυνση των παιδιών γίνεται πάντοτε από έναν ενήλικο με φυματίωση, ο οποίος αποβάλλει πολλά μικρόβια με το βήχα, το τραγούδι, το φτάρνισμα ή την ομιλία. Τα κλειστά δωμάτια, χωρίς ήλιο και αερισμό, είναι ο ιδανικός χώρος για τη μόλυνση του παιδιού. Το 75% των παιδιών μολύνεται από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος (γονείς, παππούς, γιαγιά, θείοι, θείες κλπ) και το υπόλοιπο 25% μολύνεται ευκαιριακά από φιλικά πρόσωπα, επισκέπτες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ. Τα παιδιά που πάσχουν από φυματίωση δεν μεταδίδουν την αρρώστια και συνεπώς δεν απαιτούνται μέτρα προστασίας των άλλων παιδιών με τα οποία μπορούν να παίζουν, να τρώνε και να κοιμούνται μαζί. (http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=10&id=312&st=2)
Η αναζωπύρωση της φυματίωσης είχε ως αποτέλεσμα την κήρυξη μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1993. Κάθε χρόνο, περίπου μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDRTB) εκτιμάται ότι θα παρατηρούνταν σε όλο τον κόσμο.(http://www.news-medical.net/health/History-of-Tuberculosis-%28Greek%29.aspx)
Σύμφωνα σε το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα δηλώθηκαν συνολικά 476 κρούσματα φυματίωσης, εκ των οποίων τα 267 (56,1%) ήταν Έλληνες και τα 203 (42,6%) αλλοδαπής εθνικότητας. Από το 2004 έως το 2011 παρατηρείται προοδευτική πτώση των δηλουμένων κρουσμάτων, όμως εκτιμάται ότι υπάρχει σημαντική υποδήλωση. Το 8% των κρουσμάτων ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών.
Η καταπολέμηση της φυματίωσης έγκειται στην έγκαιρη πρόληψή της και στην συνέπεια της φυματικής αγωγής. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί το BCG δεν προστατεύει από την νόσο και ειδικά απέναντι στο στέλεχος της εκτεταμένης πολυανθεκτικής φυματίωσης.(XDRTB).
Θα ξαναθυμηθούμε δυστυχώς εποχές όπως περιγράφονται και στο «ΝΗΣΙ» θυμάστε? Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναδημιουργήσουμε Σπιναλόγκες.
Advertisements

Η γνώμη σας μετράει

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s