AIDS / βία / γυναικεία θέματα

Trafficking – ξεπούλημα ζωής

Γράφω το συγκεκριμένο post με αφορμή τον θόρυβο που έχει γίνει τις τελευταίες μέρες με τις ιερόδουλες που είχαν το ιό του HIV. Άχαρο θέμα και θέμα λίγο ταμπού ακόμα για την ελληνική κοινωνία.

Trafficking – πορνεία ( ένα είδος του trafficking), εξαναγκασμός, ξυλοδαρμός, δημόσια υγεία, ιός του AIDS. Εμπορία ανθρώπων σημαίνει τη συλλογή, τη μεταφορά, τη μετακίνηση, την υπόθαλψη ανθρώπων μέσω απειλής ή χρήση βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, απαγωγής, εξαπάτησης, απάτης, κατάχρηση δύναμης ή μιας ευάλωτης κατάστασης, ή της πληρωμής ή λήψης χρημάτων με σκοπό τη συγκατάθεση ενός ατόμου ώστε να ασκήσει εξουσία πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο με σκοπό την εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει την εκπόρνευση του άλλου, ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αναγκαστική εργασία ή υπηρεσίες, δουλεία ή πράξεις όμοιες με δουλεία, υποτέλεια ή αφαίρεση οργάνων. Τα κέρδη που αποφέρει το παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπων στα εγκληματικά δίκτυα μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων.(http://www.obrela.gr/ekstrateia_trafficking.htm)

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ το ημερών μας που από τη μια μας έχει εξάψει την φαντασία, μας έχει ξυπνήσει τα ρατσιστικά μας αισθήματα , βλέπουμε μια εικόνα ζωής που δεν θέλουμε να ξέρουμε και ξαναθυμηθήκαμε και το AIDS.
Αρχίσαμε με πολύ ευκολία να κατηγορούμε αυτές «τις πουτάνες που δεν ντρέπονται , που ξέρανε ότι είχαν AIDS, που δεν παίρνανε καμία προφύλαξη». Γίναμε όλοι ηθικολόγοι και προστάτες της δημόσιας υγείας. Τις βγάλαμε και στο γυαλί γιατί όλοι θέλαμε να μάθουμε ποιες είναι , γιατί κοπτόμαστε για την δημόσια υγεία.Κατά βάθος όμως το θέλαμε από μια κουτσομπολίστικη διάθεση που μας διακατέχει.

Μήπως όλες αυτές οι γυναίκες δεν είναι θύματα? Κάποιες από αυτές τις γυναίκες πιθανόν να μην είχαν ιδέα ότι ήταν φορείς του AIDS. Σίγουρα όμως δεν είχαν επιλογή να αρνηθούν στον πελάτη τις προτιμήσεις του. Τέτοιες πολυτέλειες ούτε στα όνειρά τους.Αλλά ποιος έχει τη διάθεση να υπερασπιστεί ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο και μάλιστα πόρνες! Κάποιες ξεπούλησαν την ψυχή τους και το κορμί τους και βρίσκονται σε αυτή τη θέση λόγω ανάγκης , άλλες εξαναγκάστηκαν και πουλήθηκαν ως δούλοι . Βιάστηκαν , ξυλοκοπήθηκαν, κακοποιήθηκαν.

Όλοι τους  υπόλοιπους όμως που πήγαν με αυτές τις γυναίκες γιατί δεν  τους βγάλαμε στο γυαλί? Γιατί αυτούς τους κρύβουμε? Τις ίδιες ευθύνες έχουν και αυτοί ίσως και παραπάνω. Γιατί όταν ψάχνεις το έρωτα έναντι πινακίου φακής και μάλιστα ζητάς να μην πάρεις καμία προφύλαξη δεν έχεις ευθύνη? Δεν έχεις ευθύνη απέναντι στην οικογένειά σου ? Δεν έχουν ευθύνη και για την υποστήριξη όλου αυτού του κυκλώματος? Πόσες ακόμα γυναίκες δεν θα γίνουν φορείς επειδή ο άντρας τους αποφάσισε να παίξει κορώνα γράμματα την ζωή του?

Και ξαφνικά ξαναθυμηθήκαμε το AIDS .Που ήταν τόσο καιρό και είχε εξαφανιστεί?
«Για όλα φταίνε αυτοί οι ξένοι που κάνουν τα Σόδομα και τα Γόμορρα»

Είμαι σίγουρη όμως ότι ότι ανάμεσα στις γυναίκες που πιάσανε δεν ήταν μόνο αλλοδαπές.
Έτσι μας αρέσει να λέμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το πατάκι.
Ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά σε μια κωμόπολη -για να μη πω πόλη με τόσους χιλιάδες  στιγμής   έχουν έρθει σε επαφή με αυτές τις γυναίκες , μέχρι σήμερα είναι 4.000- με φορείς του AIDS.Όλοι αυτοί οι άνθρωποι τι θα γίνουν? Οι οικογένειές τους? Έχει σκεφτεί κανείς?

Τελικά όμως ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης?
Θύτης είναι αυτές οι γυναίκες που ίσως στην άγνοιά τους μόλυναν τόσους ανθρώπους ή όσοι πήγαν με αυτές τις γυναίκες για να ικανοποιήσουν έναν εγωισμό – το πληρώνω και το έχω όποτε θέλω?
Πόσο εύκολα ξεπουλάς την υγεία σου – αλλά και την υγεία της οικογένειας σου – για μερικά λεπτά ηδονής?
Που βρίσκονται τελικά τα όρια  της δυστυχίας του άλλου και που αρχίζουν τα όρια της ιδιωτικής ζωής του καθενός?
Γιατί ΟΛΟΙ έχουμε δικαίωμα στην ιδιωτικότητα της ζωής μας.

.

Advertisements

Η γνώμη σας μετράει

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s